„A magyar nők átlagos étrendje az ajánlott napi mennyiségnél 30 %-kal kevesebb vasat tartalmaz, de jódból és cinkből is 10-20%-al kevesebbet veszünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk lenne” – ez derült ki egy nem rég elvégzett kutatás eredményeiből. De miért is fontosak a szervezetünk számára ezek az anyagok?
Az olyan mikrotápanyagok, mint a vas és a cink, továbbá a jód, az A-vitamin, a D-vitamin, a kalcium vagy a folsav hiánya súlyos betegségekhez, többek között vérszegénységhez, vaksághoz és szellemi visszamaradottsághoz is vezethet.
A vitaminokban, ásványi anyagokban szegény étrend világszerte számos hiánybetegség kialakulásáért felelős, hiszen a Föld lakosságának több mint egyharmadának vas, A-vitamin és jód fogyasztása lényegesen az ajánlott mennyiség alatt marad.
A vas legfontosabb feladata a vérben lévő vörösvértestek alkotórészeként az oxigén és a széndioxid szállítása. Hiánya – ami különböző felszívódási zavarok és vérzés miatt is kialakulhat – vérszegénységet okoz.
A vashiány kialakulása szempontjából leginkább a csecsemők, a kisgyermekek, a serdülők, a várandós nők, a reproduktív korú nők (erős havi vérzés esetén), az idősek és a vegetáriánusok veszélyeztetettek.
A legjobb vasforrások a húsfélék, a máj és az egyéb belsőségek, ezekből két-ötször jobb a vas felszívódása mint a növényi vasforrásokból (pl. paraj, sóska, póréhagyma, petrezselyemzöld, spárga, ribiszke, gomba). C-vitaminban gazdag étrend fogyasztásával, illetve a Bioheal C-vitamin étrend-kiegészítő szedésével javítható a vas hasznosulása a szervezetben.
A jód a pajzsmirigyhormonok részeként részt vesz többek között az anyagcsere szabályozásában és befolyásolja a növekedést is. Azokon a területeken, ahol a talaj és ennek következtében a víz és a növények is szegények jódban, a pajzsmirigy működésének zavara (pl. golyva) alakulhat ki. Használjunk jódozott konyhasót, válasszuk a jódozott sóval ízesített termékeket és hetente egyszer fogyasszunk tengeri halat.
Miért fontos a nőknek a cink?
A cink számos enzim és az inzulin részeként fontos szerepet játszik a tápanyagok anyagcseréjében. Hiányában romlik az ízérzékelés és az étvágy, elhúzódóbbá válhat a sebek gyógyulása. A cinkben gazdag húsok mellett rendszeresen tálaljunk értékes hüvelyesekből (pl. szójából, lencséből) készült fogásokat és tojást is. Ez utóbbiból viszont heti öt darab a felső határ.
Sajnos nem könnyű a vasban és cinkben gazdag táplálkozás 100%-os betartása, ráadásul a téli hónapokban gyorsabban merülnek ki szervezetünkből az értékes vitaminok és ásványi-anyagok.
A BIOHEAL ellenőrzött, gyógyszergyári minőségű étrend-kiegészítőivel pontosan annyi vitaminhoz és ásványi-anyaghoz jut a szervezetünk, amennyire szüksége van. Sok féle BIOHEAL vitamin kapható, melyek közös jellegzetessége kiváló minőségük és kedvező áruk!
A BIOHEAL Vas+Cink komplex étrend-kiegészítőt nem csak a nőknek érdemes minden nap szedni, hogy megelőzzék az esetlegesen kialakuló hiánybetegségeket és hiánytüneteket.
MEGRENDELEM
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.